ماده 59: نقل و انتقال قطعی املاک به مأخذ ارزش مالیاتی و به نرخ پنج درصد(5%) و همچنین انتقال حق واگذاری محلی به مأخذ وجوه دریافتی مالک یا صاحب حق و به نرخ (2%) در تاریخ انتقال از طرف مالکان عین یا صاحب حق مشمول مالیات می باشد.
تبصره1. چنانچه برای مورد معامله ارزش معاملاتی تعیین نشده باشد ارزش معاملاتی نزدیکترین محل مشابه مبنای محاسبات مالیاتی خواهد بود.
تبصره2. حق واگذاری محل از نظر این قانون عبارت است از حق کسب یا پیشه یا حق تصرف محل یا حقوق ناشی از موقعیت تجاری محل.
ماده 60. حذف شده است.
ماده 61. در مواردی که انتقال مالک در دفاتر اسناد رسمی انجام نمی شود نیز ارزش معاملاتی ملک طبق مقررات این فصل در محاسبه مالیات ملاک عمل خواهد بود و به طور کلی برای املاکی که ارزش معاملاتی آنها تعیین نشده باشد ارزش معاملاتی نزدیکترین محل مشابه مناط اعتبار می باشد.
ماده 63: نقل و انتقال قطعی املاکی که به صورتی غیر از عقد بسیج انجام می شود استثنا نقل و انتقال بلاعوض که طبق مقررات مربوط مشمول مالیات است مشمول مالیات نقل و انتقال قطعی و املاک برابر مقررات این فصل خواهد بود. و چناچنه عوضین هردو مالک باشند هریک از متعاملین به ترتیب فوق مالیات نقل و انتقال قطعی مربوط به مالک واگذاری خود را پرداخت خواهند نمود.
ماده 64.: تعیین ارزش معاملاتی املاک به عهده کمیسیون تقویم املاک متشکل از هفت عضو می باشد که در تهران از نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور و وزارتخانه های مسکن و شهرسازی جهادکشاورزی و نماینده سازمان ثبت اسناد و املاک و سه نفر معتمد ماحل بصیر و مطلع در امور تقویم املاک به معرفی شورای شهر و در شهرستان ها از مدیران کل یا روئسای ادرات امور مالیاتی مسکن و شهر سازی جهادکشاورزی و ثبت اسناد و املاک به ترتیب در مراکز استانها یا شهرستان ها حسب مورد و یا نمایندگان آنها و سه نقر متعمد محل بصیر و مطلع در امور تقویم املاک به معرفی شورای شهر متشکل و هر سال یک بار نسبت به تعیین ارزش معاملاتی املاک اقدام خواهند نمو در موارد تقویم املاک واقع در هر بخش و روستاهای تابعه(بر اساس تقسیمات کشوری) سه نفر معتمد محل بصیر و مطلع در امور تقویم املاک توسط شورای بخش مربوط معرفی خواهند شد.
درصورت نبودن شورای شهر با بخش سه نفر با شرایط مذکور که کارمند دولت نباشند به معرفی فرماندار ها یا بخش دار مربوط در کمیسون شرکت خواهند نمود.
کمیسیون تقویم املاک در تهران به دعوت سازمان امور مالیاتی کشور و در شهرستان ها به دعوت مدیرکل یا رئیس اداره امور مالیاتی در محل سازمان مزبور یا ادارات تابع آن تشکیل خواهد شد. جلسات کمیسیون با حضور حداقل 5 نفر که سه نفر آن ها عضو دولت باشند رسمیت می یابد تصمیمات متخذه با رأی موافق 4 نفر معتر است.
کمیسیون مذبور مکلف است: الف: قیمت اراضی شهری را با توجه به آخرین ارزش معاملاتی تعیین شده و موقعیت جغرافیایی (شبکه بندی زمین، نوع خاک، خدمات تحت الارضی آب و هوا و ارتفاع) و وضعیت حقوقی (مشاع بودن نوع مالکیت از نظر جاری بودن یا داشتن دفترچه مالکیت، استیجاری بودن) و خدمات شهری (آب، برق، گاز، تلفن ، بهداشت، آموزش و پرورش ، شبکه حمل و نقل شهری و سایر خدمات) و میزان مساحت و تراکم جمعیت و تراکم ساخت و موقعت ملک از لحاظ قرار داشتن در مناطق تجاری و صنعتی و مسکونی و آموزشی و یا مختلط و به طور کلی نوع کاربری اراضی و دسترسیها به فضای سبز مراکز خرید و کیفیت ؟؟؟؟ از نظر حمل و نقل و عبور و مرور
ب) قیمت زمین های کشاورزی و روستای علاوه بر رعایت موارد مذکور در بند (الف) فوق فاصله تا شهر ، نوع محصول و قیمت آنها ، نوع خاک و میزان آب و داشتن قابلیت برای کشت مکانیزه و وضعیت طبیعی زمین و داشتن جاده و نوع جاده و فاصله تا جاده های اصلی و مواردی که مالکین عرصه و اعیانی و اشجار باغات متفاوت باشند.
ج) قیمت ساختمان را با توجه به نوع مصالح (اسکلت فلزی یا بنت آرمه یا اسکلت بتنی و سوله یا غیره) و قدمت و تراکم و طریقه استفاده از آن (مسکونی ، تجاری ، اداری ، آموزشی بهداشتی، خدماتی و غیره) و نوع مالکیت از نظر عرفه و اعیان تعیین نماید.
ارزش معاملاتی تعیین شده پس از یک ماده از تاریخ تصویب نهاییکمیسیون تقویم املاک لازم الاجرا می باشد و تا تعیین ارزش معاملاتی جدید معتبر سات.
تبصره1: سزمان امورمالیاتی کشور یا ادرات تابعه سازمان مزبور می توانند قبل از اتمام دوره یک ساله کمیسیون تقویم املاک را درموارد زیر تشکیل دهند.
1- برای تعیین ارزش معاملاتی نقاطی که فاقد ارزش معاملاتی است.
2- برای تعدیل ارزش معاملاتی تعیین شده نقاطی که حسب تشخیص سازمان امور مالیاتی کشور با مقایسه با نقاط مشابه هماهنگی ندارد.
3- برای تعدیل ارزش معاملاتی تعیین شده نقاطی که حسب تشخیص سازمان امور مالیاتی کشور با توجه به عوامل ذکر شده در این ماده تغییرات عمده در ارزش تعیین شده به وجود آمده باشد.